sugar addiction treatment

Verslaving – het kan met gokken, met verboden middelen en met SUIKER!

Het is een ‘ziekte’ waar je helaas te weinig over hoort. We horen van de gevolgen genoeg, suikerziekte. Diabetes. Obesitas. Net als een gokverslaving of elke andere verslaving, is suikerverslaving net zo erg en minstens net zo heftig. Niet zozeer voor je portemonnee, maar zeker voor je gezondheid!

Lange termijn

Wat er precies gebeurt. Zodra je suiker eet, en vergis je niet, suiker zit werkelijk in meer producten dan we ons bewust van zijn, komt het in de bloedbaan terecht. Vrijwel direct worden deze suikers omgezet in glucose. Glucose wordt door je cellen gebruikt om energie van te maken. Zodra dit bij je hersenen aankomt (dit is simpelweg direct na opname door de maag in de bloedbaan) blokkeert het bepaalde receptoren in de hersenen waardoor er enkel nog vreugde ervaren kan worden.

De verslaving begint

Waar ligt het gevaar? Zodra de suiker is uitgewerkt, krijg je een dip. Dit is onder andere omdat, zeker bij teveel suiker, je lichaam besluit om alles naar de blaas te transporteren om eruit te plassen. Ook alles wat gezond is in je lichaam wordt dan afgevoerd. Niemand houdt van deze dip zonder een aangesterkt lichaam om deze dip mee op te vangen, waardoor gauw weer gekozen wordt voor een lading suiker. Deze gedachtegang is het begin van suikerverslaving en begint bij nagenoeg iedereen al vroeg in de kindertijd.

De verslaving stoppen!

Waarom stoppen? Het is zo lekker! Klopt. Het is ook lekker. Probleem is dat we in ons basisvoedsel al een overdosis suiker binnen krijgen. Elk snoepje is eigenlijk al te veel. Gelukkig is er zelfs voor de keiharde suikerverslaafden onder ons een manier om te kunnen stoppen in een paar stappen. Besef wel: je moet het wel willen! Waarom? Je lichaam kan nu de klappen nog wel opvangen, maar elke dag weer teveel brengt ‘krasjes’ aan in je lichaam, als het ware. Op de lange termijn kan je lichaam het niet meer herstellen en kan het écht te laat zijn. Daarom hier de levensreddende stappen:

1. Verbreek de spiraal

Stop met de duidelijke suikerbommen zoals koekjes en elke snack waar je naar snakt. Hoelang? Minimaal 1 maand. Daarna kijk je al heel anders naar suiker, puur door hoe je je voelt zonder suiker. Dit is namelijk een duidelijk verschil. Meteen een tip: doe dit stap voor stap, dag voor dag wat meer. In 1 klap stoppen met alles werkt vaak niet.

2. Onderzoek waar je behoefte naar suiker vandaan komt.

Wees je bewust van het moment dat je suikers eet en vooral van het moment vlak voordat je de keuze maakte die koekjes of die reep te pakken. Zeker als je af wil vallen moet je weten dat je lichaam geen vet verbranden kan zolang er insuline in je lichaam aanwezig is. En wanneer is er insuline in je lichaam aanwezig? Zodra je ook maar iets aan suiker binnen krijgt. Ook als je brood eet dus.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Bij een verstoord dag/nacht ritme komt vermoeidheid kijken en dat verhoogt de behoefte naar suiker. Je lichaam vraagt dan eigenlijk om energie. Er zijn veel gezonde vervangers om suiker te kunnen ontwijken en je lichaam veel gezondere energie te geven. Neem bijvoorbeeld fruit of kiemen.

4. Onderzoek waar suiker allemaal in voorkomt

Zo kom je goed beslagen ten ijs als je je suikerverslaving tot in de wortels wil gaan aanpakken. Zeker kunstmatige zoetstoffen vermijden, deze zijn chemisch en doen niks goeds voor je.

5. Lees elke dag iets over suikerverslaving of gezond leven

Door hierover te lezen, maak je jezelf alert en bewust dat er een hele andere levensstijl ook voor jou weggelegd is. Het laat je kennismaken met de mogelijkheden waar je wellicht eerder simpelweg nog niet eerder bij stil had gestaan.

Zo zien we maar weer, geen enkele verslaving is goed voor ons, ook als het tijdelijk wel goed voelt. We merken vaak de gevaren niet, omdat we niet in ons lichaam kunnen kijken en evengoed niet in de toekomst kunnen kijken. Merk je dat je last hebt van een verslaving, laat het een gokverslaving zijn of een suikerverslaving, pak het aan nu het nog kan, zodat je nog heel lang, heel gelukkig, in een heel gezond lichaam kan leven in deze prachtige wereld! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *